maanantai 27. maaliskuuta 2017

Pääsiäisamppeli

Mitäpä jos yhdistäisit pääsiäisaskarteluusi makrameepunonnan? Laita rairuoho kasvamaan pieneen ruukkuun tai kulhoon ja solmeile ympärille makrameeamppeli. Solmukkaan makrameeamppeli on toteutettu käyttäen yhtä solmua, kaksoistasosolmua.

Amppeli on solmeiltu 1,5 mm paksuisesta puuvillanyöristä kulholle, jonka korkeus on 6,5 cm ja halkaisija 12 cm. Nyöriä tarvitaan noin 14 metriä tämän kokoiseen kulhoon. Lisäksi tarvitset ripustamista varten metallirenkaan, jonka halkaisijan tulisi olla ainakin 2 cm. Ohjetta voi soveltaa eri kokoisille kulhoille ja ruukuille, kunhan huomioit nyörin menekin.

Amppelin valmistamisessa tarvittava kaksoistasosolmu on yksi eniten käytetyistä makrameesolmuista. Sen rakenteen pohjana on toinen hyvin yleinen makrameesolmu eli tasosolmu. Kaksoistasolmu muodostuu kahdesta tasosolmusta. Kaksoistasosolmu tehdään näin:

Vaihe 1 = tasosolmu


Vaihe 2 = kaksi tasosolmua eli kaksoistasosolmu



Aloita amppelin valmistaminen leikkaamalla nyöristä kahdeksan kappaletta 170 cm pituista pätkää ja taita ne nipussa kahtia. Kiinnitä nippu leivonpäällä metallirenkaaseen:





Jaa nippu neljän nyörin osioihin ja tee niihin kuhunkin kaksi kaksoistasosolmua 17 cm päähän renkaasta. Tämä on puoliväli renkaan ja kulhon reunan välillä.





Tee samoilla neljällä osiolla saman etäisyyden päähän (17 cm) kaksoistasosolmuketjuja niin, että solmut ylettävät kulhon reunasta kulhon korkeuden puoliväliin. Eli koska tämän ohjeen kulhon korkeus on 6,5 cm, kunkin neljän solmuketjun pituuden tulee olla 3,25 cm. Kaksoistasosolmuja tehdään tällöin seitsemän kyseessä olevalla nyöripaksuudella.






Jaa neljän nyörin niput kahtia ja muodosta niistä uudet neljän nyörin ryhmät solmuketjujen väliin. Tee näillä neljän nipuilla samanlaiset kaksoistasosolmuketjut kuin ensimmäisellä kerroksella, eli seitsemän solmua. Ketjujen väliin jäävä osuus on saman pituinen kuin solmuketjut (eli tässä tapauksessa 3,25 cm).






Tarkista amppelin koko kulhon ympärillä ja tee lopuksi hevosenhäntäsolmu kaikilla nyöreillä. Leikkaa päät tasaiseksi.






Istuta rairuoho!






Pääsiäisaskarteluun ja amppeleihin liittyen kannattaa lukea myös Ihana -lehden maaliskuun 2017 numero ja sieltä ohje, jossa valmistetaan minikokoiset amppelit kananmunan kuorille! Näissä amppeleissa käytetään hevosenhäntäsolmuja, joilla saa suhteellisen vaivattomasti aikaiseksi amppelin, myös suurempaan kokoon sovellettuna.



Ihana -lehti 3/2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti