lauantai 10. helmikuuta 2024

Kiinalainen uuden vuoden solmu

Kiinalaista uutta vuotta vietetään tänä vuonna 10. helmikuuta, jolloin siirrytään lohikäärmeen vuoteen. Kiinalaisen uuden vuoden juhlinnat kestävät 15 päivää, ja sitä vietetään länsimaisen kalenterin mukaan aina noin 20. tammikuuta ja 20. helmikuuta välisenä aikana. Juhlan ajoitus perustuu kiinalaiseen kuu-aurinko-kalenteriin.

Juhliin kuuluu lukuisia erilaisia tapoja, joista yksi on hyvää onnea tuovien koristeiden antaminen ja ripustaminen kotiin. Kiinalaiset solmut ovat osa tätä perinnettä. Yksi tunnetuimmista kiinalaisista solmuista on juuri muun muassa kiinalaisen uuden vuoden aikaan esiintyvä pan chang -solmu. 

Solmu voidaan punoa monella eri värillä, mutta useimmiten sen väri on syvä tummanpunainen. Tähän on selkeä syy: punainen mielletään kiinalaisessa kulttuurissa hyvän onnen, menestyksen ja vaurauden väriksi.

Kaikilla kiinalaisilla solmuilla on oma mystinen merkityksensä. Pan chang tarkoittaa "loputonta" tai päättymätöntä. Solmun muoto saadaan aikaan yhdellä narulla punomalla, eli punonta on "loputonta". Sama pätee useimpiin muihinkin kiinalaisiin solmuihin. Loputtomuuden käsite solmun mallissa edustaa samalla ikään kuin syntymää ja kuolemaa, joka buddhalaisuuden mukaan symboloi sitä, että elämä jatkuu ikuisesti. Pan chang -solmu onkin yksi kahdeksasta buddhalaisuuden symbolista, ja sitä voidaan kutsua suomeksi myös päättymättömäksi solmuksi.

Lisäksi solmun nimi äännetään kiinaksi samaan tapaan kuin sana onnellisuus, joten pan chang -solmun katsotaan siis tuovan loputonta onnea kantajalleen [1].

Haluaisitko ottaa haasteen vastaan ja kokeilla solmia itse tämän solmun? Katso ohjeet videolta! 

Ohjeessa ei ole varsinaisesti yhtä kokonaista pan chang solmua, vaan riipus. Riipuksen ala- ja yläosasta ikään kuin häviää yhdet lenkit pois ripustuslenkiksi ja tasselin kiinnityksen vuoksi. Alas ja ylös on myös lisätty kaksi ns. rakkauden solmua (double connection knot), jotka ovat myös tyypillisiä kiinalaisen solmeilun solmuja. Tämä solmu esiintyy muualla maailmassakin monella eri nimellä ja yhteyksissä.

Solmu on helpointa punoa tasona, vaikkakin punontakonkarit saattavatkin punoa solmun täysin sormien varassa. Useimissa ohjeissa olen nähnyt tehtävän niin, että loppupuolella kiristysvaiheessa kaikki "korvat" vedetään sivuilta ensin isoiksi lenkeiksi, ja sitten ryhdytään kiristelemään ja säätämään solmua lopulliseen muotoonsa. Solmukas punoi solmunsa kuitenkin omalla persoonallisella tavalla kiristelemällä suoraan solmun oikeaan muotoonsa (kts. video).  

VAROITUS 😄: kiinalaisten solmujen solmeilu vaatii myös loputonta kärsivällisyyttä, mutta se on tässä tapauksessa tie menestykseen!


[1] Millodot, Suzen. 2012. Chinese, Celtic & ornamental knots for beaded jewellery. Search Press.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti