keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Kultainen lintu

Joulun aikaan tulee ihasteltua kaikenlaisia koristeita ja yksi henkilökohtainen suosikkini on perinteiset olkityöt. Tällä kertaa käytettävissä ei ollut olkia, mutta päätin soveltaa olkilinnun mallia ja muuntaa sen kimaltelevaksi paperiversioksi.

Malli muuntautuu isommaksi ja pienemmäksi sen mukaan, miten paksuja ja pitkiä paperisuikaleita työssä käytetään ja kuinka monta kappaletta punotaan yhteen. Suikaleet punotaan ensin keskeltä korinpohjapunokseksi ja sen jälkeen päät solmitaan yhteen langalla. Alla olevan ohjeen mukaisesti tehtynä linnun kokonaispituudeksi tulee noin 15 cm.


Olkilintu on tunnettu olkityön malli niin meillä kuin muuallakin Skandinaviassa ja varsinkin Baltian maissa. Liettuassa olkilintuja kiinnitetään usein komeisiin himmeleihin, joita kutsutaan nimellä "soda", eli "puutarha". Niitä valmistetaan paitsi jouluksi, myös pääsiäiseksi, syntymäpäiväjuhlille tai hääparille lahjaksi tuomaan onnea ja vaurautta [1]. Liettuassa olkilintuja on voitu perinteen mukaisesti asettaa myös kesäaikana ikkunalle roikkumaan ennen talven tuloa. Mikäli lintu tällöin on räpytellyt ja liikahdellut roikkuessaan, on ikkunan veto täytynyt korjata kylmän varalta [2].

Tämänkään kultaisen linnun ei tarvitse välttämättä lennellä vain jouluna, vaan se voi vaihtaa esimerkiksi väritystään tilanteen, juhlan ja vuodenajan mukaan. Toivottakoon lintu tällä kertaa hyvää uutta vuotta ja tuokoon mukanaan toivoa ja onnea!







[2] Owens-Celli Morgyn Geoffry, The Book Of Wheat Weaving and Sraw Craft

[1] The Lithuanian Folk Art Institute, https://ltfai.org/lithuanian-folk-art/straw-ornaments-siaudinukai/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti