Tiina kertoi aloittaneensa makrameetyöt aikoinaan 70-luvulla ollessaan Kuopiossa opiskelijana niin sanotussa "kankurin koulussa". Kankuri tarkoittaa nykytermein ilmaistuna kankaankutojaa. Hän koki, että käsityön opetus oli tuolloin kovin kaavamaista ja vanhoillista ja se yllytti häntä etsimään jotakin uutta. Paikallisesta kirjakaupasta tarttui mukaan Helene Bressin kirja "The Macrame Book" ja siitä lähti innostus makrametekniikkaa kohtaan. Tiinalla oli näyttelyssä tämä kirja mukana ja sitä hetken selailtuamme voin todeta, että teos todella sisältää kaiken tarvittavan tiedon makrameesta niin historian kuin tekniikoidenkin osalta. Kirjaan ja makrameetekniikkaan liittyen näyttelyssä oli esillä erilaisia solmeiltuja näytepalasia, joissa oli käytetty erilaisia makrameesolmuja ja -tekniikoita.
Helen Bress: The Macrame Book. |
Seinätekstiilien lisäksi näyttelyssä oli mukana vaatteita ja asusteita. Esillä oli useita makrameeliivejä, joista seuraavassa kuvassa vasemmalla näkyvä valkoinen vartalokorumainen liivi on ollut taiteilijalla itselläänkin usein käytössä, muun muassa juhla-asuna häissä.
Tämän valkoisen asusteen lisäksi esillä oli myös toinen tadokkaasti valmistettu valkoinen liivi:
Asusteisiin lukeutuivat myös ihastuttavat turkoosit makrameetossut, joissa on erikoinen kiemurainen kärkiosa. Tiina selvensi, että tämä muoto on seurausta siitä tekniikasta, jolla langat on tossuissa päätelty työn edetessä.
Näyttelyssä oli esillä myös hyvin pienikokoisia töitä ja koruja. Niissä oli käytetty erilaisia materiaaleja, kuten esimerkiksi naisten ohuita sukkahousuja! Olisitko arvannut, että sukkahousut voivat saada näin kauniin uuden muodon:
Sukkahousujen lisäksi uuteen muotoon olivat taipuneet perinteisemmät lankamateriaalit.
Kaikki näyttelyssä olleet työt ovat myynnissä ja lisää Tiina Oppaan töitä voi nähdä hänen työhuoneellaan Tuuloksessa, johon vierailijat ovat tervetulleita. Tarkempia tietoja saa suoraan taiteilijalta sähköpostiosoitteesta tiinaopas@gmail.com.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti