sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Punottu joulupallo kierrätysmateriaalista

Keräsin hiljattain talteen seinän tapetoinnista ylijääneitä tapettisuikaleita ajatuksenani kokeilla sitä johonkin askartelutarkoituksiin. Tapetti on sen verran sitkeää ja jämäkkää materiaalia, että arvelin sen soveltuvan hyvin myös punontaan ja näin ollen hukkamateriaalista syntyikin tällä kertaa punottuja joulukuusenkoristeita.

Tekniikkana on tuohipunonta ja yksi tuohipunonnan perinteinen ja ikiaikainen tuohityö. Kyseessä on tuohipallo eli tuohikoppi, ropo tai rapapalli. Kalastajat käyttivät aikoinaan tuohinauhoista punottuja palloja verkkojen kohoina ja myös verkkojen painoina siten, että pallot oli täytetty kivillä. Pallo saatettiin muissakin yhteyksissä täyttää pienillä kivillä tai muutamalla herneellä tai pavulla, jolloin siitä liikuteltaessa lähti ääntä. Heleä-ääninen pallo toimi pienten lasten helistimenä ja perinteisesti palloja on käytetty nykypäiviin saakka rytmisoittimina. Koristeellisen ulkonäkönsä ansioista tuohipalloja käytetään lisäksi  mm. koruissa ja pallosta voi valmistaa vaikkapa avaimenperän.

Otin tuohipallon ohjeen Sven E. Linqvistin kirjasta Miten tehdään tuohitöitä. Tuohipallo punotaan perinteisesti vahvistettuna eli kaksinkertaisena punoksena, jolloin nauhan koko on noin 30 x leveys. Eli jos nauhan leveys on esimerkiksi 2,5 cm, niin pituuden täytyy olla vähintään 75 cm. Nauhan leveydellä säädellään pallon kokoa. Punoin omat tapettipalloni kuitenkin vain yhteen kertaan, jolloin nauhan pituus voi olla hieman lyhyempi. Leikkasin 2,5 cm leveää nauhaa, jonka pituus oli noin 54 cm, ja punonta onnistui ihan hyvin. Tämän kokoisilla nauhoilla valmiin pallon halkaisijaksi tuli noin 6 cm. Punonnan opettelu saattaa aluksi vaatia hieman sitkeyttä, mutta sitkeyshän tunnetusti palkitaan!
Taita molemmat nauhat keskeltä 90 asteen kulmaan siten, että lähtötilanteessa tapetin kuviollinen puoli on päällä ja toinen puoli kiertyy alakautta kulmaksi.
'Nosta alle taitettu puoli yläkautta toiselle puolelle (kuvassa alhaalta ylöspäin) 90 asteen kulmaan niin, että siitäkin tulee näkyviin tapetin kuviopinta.
Aseta syntyneet kaksi kulmaa vierekkäin w-kirjaimen muotoon, oikealla puolella oleva kulma päällimäiseksi. Pallo punotaan käyttäen kaikkia neljää nauhanpäätä. Tässä vaiheessa voi halutessaan laittaa liimaa keskelle numero kakkosen ja kolmosen risteyskohtaan nauhojen väliin.
Vie oikealla laitimmaisena oleva nauha nro 4 seuraavana vieressä olevan nauhan nro 3 alta vasemmalle puolelle.

Seuraavaksi vie vasemmalla laitimmaisena oleva nauha nro 1 ensin vieressä olevan nauhan (nro 2) yli ja sitten nauhan nro 4:n alta oikealle nro 3:n viereen.

Tässä vaiheessa pallon kupera muoto alkaa hahmottua ja aloituskohtaan muodostuvat "korvakkeet". Pidä huoli, että korvakkeet eivät kiristy liian tiukalle, niitä tarvitaan vielä lopetusvaiheessa.

Tee edellä mainitut punonnan vaiheet (kuvat neljä ja viisi) vielä kaksi kertaa, eli vie kaksi kertaa vuorotellen laitimmaiset nauhat puolelta toiselle. Pallon pitäisi näyttää tältä, neliömäiset sivut alkavat hahmottua. Jos haluat palloon narun ripustusta varten, se kannattaa asettaa paikoilleen tässä vaiheessa sisäpuolelta käsin.
Jatka niin, että pujota nyt oikealla laitimmaisena oleva nauha saman puolen korvakkeeseen ja viereinen nauha sen yli seuraavaan punoksen ruutuun. Pujota sitten edelleen seuraava nauha -ei laitimmainen- vasempaan korvakkeeseen ja sitten laitimmaisena vasemmalla oleva nauha edellisen korvakkeeseen pujotetun nauhan yli seuraavaan punoksen ruutuun. Katkaise ja tarvittaessa liimaa nauhojen päät punokseen siististi. Mikäli nauhoihin jää reilusti ylimääräistä pituutta, päät voi pujotella pidemmällekin seuraten punosta ja tehdä rakenteesta kaksinkertaisen.
Ripusta pallot roikkumaan kuuseen tai käytä mieleisenäsi koristeena muulla tavalla.


Kokeile erilaisia tapetteja!

Lähteet:

http://www.kuudesaisti.net/artikkelit/tuohesta-on-moneksi
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/puisia-leluja-kesaan/2094290

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti