Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi 20.
marraskuuta. Päivän viettämisellä kunnioitetaan vuonna 1989 hyväksyttyä YK:n lapsen oikeuksien sopimusta ja päivän tarkoituksena on tuoda esiin
tätä sopimusta sekä herättää keskustelua lasten hyvinvointiin
liittyvistä asioista meillä ja maailmalla. ( https://www.unicef.fi ) Suomessa lapsen oikeuksien päivää on vietetty vuodesta 2002 lähtien.
Yksi lapsille kuuluva ehdoton oikeus on oikeus leikkiin. Tämä oikeus on kirjattu myös YK:n sopimuksen artiklaan 31, joka takaa lapselle oikeuden lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään. Vuonna 2008 oikeus leikkiin oli Lapsen oikeuksien päivän teemana ja siihen liittyen Unisef teetti tuolloin tutkimuksen siitä, miten kuudesluokkalaiset suhtautuvat leikkiin ja liikuntaan koulussa ja vapaa-ajalla. Voit lukea tutkimuksesta ja tuloksista lisää Unisefin kotisivuilta.
Solmukas haluaa kannustaa kaikkia lapsia ja lapsenmielisiä leikkimään ja mikäs olisikaan osuvampi leikki kuin solmuleikki! Allekirjoittanut kaiveli muistojensa syövereistä esiin oman lapsuutensa välituntisuosikin, jossa ryhmänä otettiin ensin kiinni muiden leikkijöiden käsistä ja sen jälkeen yritettiin avata syntynyt "solmu". Vieläkö lienee klassikko hengissä?
Tarkat säännöt solmuleikkiin olivat jo päässeet unohtumaan, joten vaadittiin pientä selvitystyötä. Kirjaston uumenista löytyi teos nimeltä 108 leikkiä vuodelta 1977, jossa solmuleikin ohje kuuluu seuraavasti:
"Osanottajat asettuvat piiriin olkapäätä vasten kasvot keskustaa kohti. Kaikki sulkevat silmänsä ja saatuaan merkin ojentavat kätensä keskelle päin. Tarkoitus on, että kukin tarttuu molemmin käsin kahteen muuhun käteen. Kun kaikki pitävät kiinni kahdesta kädestä, saa avata silmät, ja nyt on avattava syntynyt solmu ilman, että otteita päästetään irti. Otetta voi tietenkin siirtää, jos se sattuu osumaan ranteeseen tai käsivarteen, mutta lopulta tulee kaikkien seistä piirissä ja pitää kiinni juuri niistä käsistä, joista alun perin oli saatu kiinni. Näin syntyneessä ympyrässä ehkä joku seisoo selin keskustaan ja jonkun käsivarret ovat ehkä ristissä, mutta tämä ei haittaa."
Vaihtoehtoisesti leikin voi toteuttaa myös niin, että ollaan silmät auki piirissä, otetaan käsistä kiinni ja pujottaudutaan solmuksi irrottamatta otteita. Ennakkoon on valittu yksi leikkijä, joka on mennyt solmiutumisen ajaksi muualle ja palaa sitten takaisin aukaisemaan syntyneen solmun esimerkiksi pelkästään suullisilla ohjeilla ( http://kannonkosken-kivijarven.4h.fi). Partiolaiset leikkivät tämän leikin neljää eri variaatioita suomalaisittain, ruotsalaisittain, norjalaisittain ja saksalaisittain! Tutustu tarkemmin osoitteessa https://wiki.isosten.net/wiki/Solmu.
Sellaisille leikkijöille, joille erilaisten solmujen tekeminen narusta on tuttua ja jotka osaavat solmia paljon erilaisia solmuja narulla, on olemassa leikkejä, joissa taitoa voi hyödyntää. Varsinkin partiolaisille solmuntekoleikit ja -kilpailut lienevät tuttuja. Erilaisia variaatioita taitotasoon suhteutettuna löytyy esimerkiksi siitä, kuka tai mikä joukkue tunnistaa eniten valmiiksi sidottuja solmuja tai vaikkapa siitä, kuka solmii eniten tai nopeiten erilaisia solmuja tietyssä ajassa. Solmujen teossa voi kilpailla erilaisin säännöin muun muuassa sokkona, liikeessä, yhdellä kädellä solmimalla, pareittain, viestinä, veden alla tai todella paksulla köydellä sitomalla. Seuraavassa muutama solmuleikkipoiminta kirjasta Suuri leikkikirja.
Villinorsun metsästys
Tarvittavat välineet: narua ja tuoli
"Kaksi joukkuetta ja jokaisella leikkijällä 50 cm narua. Leikkijät ovat joukkueittain jonossa. Huoneen toisessa päässä on kummallekin joukkueelle tuoli. Johtajan annettua merkin ensimmäiset lähtevät sitomaan narunsa tuolin jalkaan. Näiden palattua sitovat toiset narunsa tähän naruun jatkoksi jne. Kun viimeinen on sitonut narunsa, hän tempaisee tuolin luokseen. Nopein joukkue voittaa. Naruja sidottaessa voidaan käyttää eri solmuja."
Oravan häntä
Leikkijöiden määrä: 7-8
Sopivin ikäryhmä: 7-11
"Ryhmä jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummankin joukkueen edessä seisoo "orava" selkä joukkueeseen päin. Oravalle on vyötärölle kiinnitetty narunpätkä. Johtaja kertoo onnettomasta oravasta, jonka häntä on liiasta puissa pomppimiselta katkeillut. Häntä on kovin lyhyt ja leikkijöiden pitää auttaa ja tehdä oravalle uusi pitkä häntä. (Johtaja on etukäteen piilottanut runsaasti narunpätkiä huoneeseen). Nyt joukkueet keräävät niin monta "hännänpalasta" kuin ehtivät noin kahden minuutin aikana. Sen jälkeen pätkät sidotaan hännäntynkään merimiessolmulla (sopii merimiessolmun harjoitteluun.). Se joukkue voittaa, jonka häntä on pisin."
Solmuilla tai ilman, mukavia leikkihetkiä ja hyvää Lapsen oikeuksien päivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti