keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Sidontataidetta

Suomen maasta löytyy eräs henkilö, joka elättää itsensä kokonaan tekemällä solmuja! Hän on köysitaiteilija Tiina "Tinttu" Henttonen Helsingistä. Henttonen on työskennellyt jo kymmenen vuotta solmujen ja sitomisen parissa ja käyttää vanhoja Japanilaisia menetelmiä. Hän hyödyntää ammatissaan myös valokuvaajan osaamisensa ja kuvaa asiakkaitaan sidottuina.

Helsingin Sanomien artikkelissa hän kertoo, että innostus sitomiseen heräsi aikoinaan ystävän järjestämästä näytöksestä, jossa hän työskenteli meikkaajana. Koska Suomesta ei löytynyt alan opetusta, Henttonen päätyi useaksi vuodeksi Japaniin sitojamestareiden oppiin. Japanissa solmujen tekemisellä ja sitomisella on historiassa pitkät perinteet ja jo samurait käyttivät tekniikoita vangitsemiseen. Klaaneilla oli myös satoja omia sidontatekniikoita, jotka siirrettiin eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

Sitominen eli bondage liitetään usein sadomasokistiseen erotiikkaan, mutta Henttonen kertoo, että siitä ei ole kyse hänen työssään, vaan ennemminkin visuaalisuudesta ja kauneudesta. Kauniita kuvia ja esimerkkejä Henttosen taiteesta löytyy esimerkiksi hänen Facebook-sivultaan. Henttosen tekemiä solmuja on nähty jo monien julkkisten yllä ja muun muassa Minna Parikan kengissä. Vilahtaapa hänen taidettaan myös Jonna Tervomaan Minä toivon -videossa! Käy katsomassa.

Japanilaisessa sitomisperinteessä lienee omat nimityksensä kullekin solmulle, mutta jos lähestytään asiaa länsimaisen solmeiluperinteen kautta, ovat mallit saaneet ylleen mm. ainakin kerrattuja grönlanninsolmuja (tai josefiinansolmuja):Rope accessories and Photo Köysitaiteilija Tinttu Henttonen
Make Up VIP MakeUp Lounge
Hair Miss Coco de Noir
Model Arabellum
Handbag Sulokas
Nimi kuin nimi, solmut taipuvat kauniiksi taiteeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti