tiistai 14. tammikuuta 2014

DIY -helmikaulakoru

Huomasin ostoskierroksella eräässä marketissa helmistä punotun kaulakorun ja lähemmän tarkastelun tuloksena selvisi, että koruhan onkin toteutettu makramee -tekniikalla! Siispä tuumasta toimeen ja kokeilemaan, miten sellaisen voisi itse valmistaa.....
Sehän on makrameeta!


Löysin näperrystarvikevarastostani erivärisiä puuhelmiä, joiden läpimitat ovat 1,2 mm ja 8 mm. Näiden lisäksi tarvitaan 5 kpl hieman suurempia helmiä sekä vahanauhaa (helmien reikien paksuuden mukaisesti). Käytin nauhassa paksuutta 1,5 mm, voisi olla hieman enemmänkin. Korun pituus on 75 cm, josta säätövaralle jää noin 20 cm. Kokonaismenekki tarvikkeille oli:

  • 420 cm               mustaa vahanauhaa /waxed cotton cord (for a 75 cm long necklace)
  • 5 kpl/pcs             helmiä halkaisijaltaan n. 1,5 mm /wooden pearls 1,5 mm
  • 38 kpl/pcs           helmiä halkaisijaltaan 1,2 mm /wooden pearls approx. 1,2 mm
  • 38 kpl/pcs           helmiä halkaisijaltaan 8 mm /wooden pearls 8 mm


Katkaise vahanauha niin, että toinen pätkä on 170 cm pitkä ja toinen 250 cm. Lyhyempi on makrameepunoksen keskiosaa ja pidempi kahtia taitettuna kaksoistasosolmuja muodostava nauha.
Taita 170 cm narun pätkä kahtia ja mittaa keskeltä molempiin suuntiin yhteensä 50 cm. Tämä on helmien peittämä osuus,loppu jää säätövaraan. Oikaise nauha ja aloita helmien pujotus mittanauhan alkupään kohdasta.Pujota ensimmäiseksi kolme 1,5 mm helmeä.
Tee pidemmällä nauhalla kaksoistasosolmu (kahtia taitetun nauhan keskikohtaan).
Pujota pienet helmet molemmille sivuille.
Tee kaksoistasosolmu.
Pujota suuremmat helmet ja tee kaksoistasosolmu. Jatka näin ja lisää vuorotellen erikokoinen helmipari ja vaihtele helmien värejä. Lopputulos näyttää sopusuhtaiselta etenkin, jos korussa on kirkasta väriä, kuten keltaista, pujotettu tasaisin välein koko matkalle.
Pujota loppupäähän myös kolme 1,5 mm helmeä. Helmipunoksen kokonaispituus on noin 50 cm.
Vie nauhojen päät vastakkaiselle puolelle ja tee useita päätesolmuja (umpisolmu, hevosenhäntäsolmu....) helmien juureen.Lisää yksi iso helmi ja tee solmu lenkin päähän. Jos helmeä käytetään säätämiseen, helmen reiän tulee olla sellainen, että nauhat liukuvat napakasti sen läpi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti