sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Säädettävä solmu kaulakoruun

Olen nähnyt muutamia erilaisia versioita säädettävistä solmuista, joita käytetään paljon käsityöläisten kaulakoruissa. Itse olen todennut käyttökelpoiseksi kalastajansolmun, jonka kaksinkertainen versio on kestävä tässä käyttötarkoituksessa. Se soveltuu hyvin liukkaisiinkin materiaaleihin. Tavallinen kalastajansolmu koostuu kahdesta päätesolmusta tehtynä erillisiin irtopäihin, jotka liu'utetaan yhteen. Kalastajat ja kiipeilijät suosivat tätä solmua, jolla on hyvä yhdistää samanpaksuisia melko ohuita köysiä ja siimoja toisiinsa. Kalastajansolmu on siis kytkysolmu. Kaulakorussa sen ominaisuuksia on sovellettu säätötarkoituksessa.

Kuvassa ohje kaksinkertaiseen kalastajansolmuun. Solmu tehdään siis kahden erillisen narun  päähän niin, että ne ovat sidottaessa vierekkäin ( "allekkain") ja kiintopäät jatkuvat eri suuntiin. Kun vähennät "kierroksia" yhdellä, saat kalastajansolmun perusmuodossaan.

Kun teet solmut kaulanauhaan, mittaa ensin valmis pisin mahdollinen pituus ja lisää siihen solmuihin kuluva vara. Lopputuloksessa solmun lyhyiden päiden pituuden olisi hyvä olla vähintään viisi kertaa narun läpimitan mittaisia.Sama solmu videon kanssa Petran korut -blogista nimellä "vetosolmu". Hieman jykevämpi versio saadaan, kun lisätään solmuun kierroksia.  Kalakavereilla hyvät ohjeet tähän. Tässä muodossa ja varsinkin yksittäisenä solmuna tämä solmu luetaan pidäkesolmuihin ja Des Pawsonin mukaan sen nimi onkin yksinkertaisesti "pidäkesolmu". Pidäkesolmuja käytetään, kun köyttä halutaan estää rispaantumasta, purkautumasta tai luiskahtamasta reiän läpi. Koruissa se esiintyy sovellettuna kytkyksi.

Narua kieputetaan toisen ympäri tarpeen mukaan. Koruissa saattaa riittää muutama kierros, mutta jos tätä solmua käytetään esimerkiksi painona heittoliinassa (lisätään köyden päähän ilman toista irtopäätä), niin kannattaa laittaa ainakin neljä kierrosta.Lähde: Des Pawson, SOLMUT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti