tiistai 20. elokuuta 2013

Kengännauhan solmu / rusettisolmu


Omistatko kengät, joissa on todella liukkaat kengännauhat, eivätkä ne tahdo pysyä käytössä kiinni? Millä tyylillä solmit kengänauhasi? Oletko tullut ajatelleeksi, että kengännauhat voi solmia tietämättään väärin?

Itse kuulun niihin, jotka ovat tottuneet tekemään rusettisolmuunsa ensin yhden "lenkin" eli silmukan, jonka ympäri toinen puoli nauhasta kieputetaan. Tämä tyyli toimii hyvin lahjapaketeissa, mutta ei niinkään liukkaissa kengännauhoissa! On olemassa yksinkertaisempia, nopeampia ja pitävämpiä ratkaisuja. Uskokaa tai älkää, myös tälle asialle on olemassa oma verkkosivusto! Ian's Shoeace Site- sivuilta löytyy muun muassa ylläpitäjän oma suosikki, oivallinen "Ian Knot" , ja myös muut tutummat solmut.

Ian Knot on versio kahden silmukan rusettisolmusta, eli toisinsanoen kaksinkertaisesta vetosilmukallisesta merimiessolmusta. Sekin on melko varma solmu kengännauhoiksi, kunhan se sidotaan oikein. Tästä solmusta tulee helposti ns. ämmänsolmu, jos sitä ei tehdä oikein. Silmukoiden ja solmintapäiden täytyy kulkea kierteelle vastakkaisiin suuntiin, jotta solmu pysyy suorassa, eikä aukene niin helposti. Sama kuvin:
 



Valitse "kiintopää" (pysyy aluksi paikallaan).



Kierrä irtopää yläkautta kiintopään ympäri.


 
Kierrä vielä toisen kerran.



Kiristä.



Tee molemmille puolille silmukka.



Vie vasen silmukka oikean alle.



Kierrä sama silmukka välistä takaisin lähtöasentoonsa.



Kiristä vetämällä molemmista silmukoista. Solmun pitäisi jäädä asentoonsa eikä lähteä kierteelle.


Oikein tehtynä tämä kengännauhasolmu noudattaa siis rakenteeltaan merimiessolmua. Merimiessolmun ja ämmänsolmun erot selkeästi ilmaistuna:

image highlighting difference between square knot and granny knot
http://www.shoeknots.com/version1/knots.html


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti