Paalusolmusta on olemassa erilaisia versiota riippuen esimerkiksi solmintakohdasta köydessä, kestävyysvaatimuksista tai kohteesta, johon solmu solmitaan. Periaate on kuitenkin sama, kuin tavallisessa paalusolmussa. Tavallinen paalusolmu ei ole aivan täydellisen vahva silmukka etenkään, jos käytetty materiaali on liukasta, jäykkää tai kastuessaan jumiutuvaa. Tällöin käytetään tilanteen mukaan esimerkiksi kerrattua paalusolmua, vesipaalusolmua tai kaksoispaalusolmua.
Paalusolmua (kuten muitakin solmuja) solmittaessa täytyy ottaa huomioon solmijan näkökulma ja kumpikätisesti solmua ryhdytään tekemään.
Tässä allekirjoittaneen paalusolmu.
Tee pieni yläpuolinen polvi kiintopäähän (vasen käsi). |
Vie irtopää kiintopään alta (takaa) toiselle puolelle ja siitä ylös ja takaisin tuloreittiään kohti. |
Kiristä silmukka vetämällä kiintopäästä ja vastakkaiselta puolelta vierekkäin olevasta irtopäästä. Jos solmu hajoaa, se on solmittu väärin. |
Myrskysäällä tarvitaan kenties kerrattu paalusolmu tai varmistettu paalusolmu (kts. teksti) :) |
Kerrattu paalusolmu on kestävämpi version tavallisesta paalusolmusta. Se on muutoin samanlainen, mutta ensimmäisessä vaiheessa tehdään kaksi polvea limittäin (tässä päällekäin). Loppu solmitaan kuten tavallinen paalusolmu. Varmista, että irtopäästä jää tarpeeksi pitkä "häntä", kun solmu on valmis.
Varmistettu paalusolmu on varma versio paalusolmusta ja se on näin ollen kiipeilijöidenkin suosiossa. Paalusolmu varmistetaan lisäämällä irtopäällä päätesolmu (ns. umpisolmu) silmukkaan. Päätesolmua ei tehdä heti paalusolmun juuren viereen, vaan vähän kauemmaksi (noin kolme-neljä kertaa päätesolmun koon mitta).
Lähteet: Olliffe; Parhaat solmut, Budworth; Kaiken maailman solmut, Pawson; SOLMUT Suuri solmukirja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti