tiistai 30. heinäkuuta 2013

Paalusolmu

Paalusolmu on erittäin laajalti ja monipuolisesti käytetty jokapaikansolmu, joka lukeutuu solmujaottelussa silmukoihin. Se on kiinteä silmukka eli luistamaton silmukka. Paalusolmu on helppo solmia ja avata ja se soveltuu esimerkiksi köyden kiinnittämiseksi paaluun (veneily, retkeily) tai köyden kiinnittämiseksi vyötärölle (purjehdus, kiipeilyssä varmistettuna). Paalusolmun avulla voidaan myös liittää yhteen kaksi erityyppistä ja -paksuista köyttä.

Paalusolmusta on olemassa erilaisia versiota riippuen esimerkiksi solmintakohdasta köydessä, kestävyysvaatimuksista tai kohteesta, johon solmu solmitaan. Periaate on kuitenkin sama, kuin tavallisessa paalusolmussa. Tavallinen paalusolmu ei ole aivan täydellisen vahva silmukka etenkään, jos käytetty materiaali on liukasta, jäykkää tai kastuessaan jumiutuvaa. Tällöin käytetään tilanteen mukaan esimerkiksi kerrattua paalusolmua, vesipaalusolmua tai kaksoispaalusolmua.

Paalusolmua (kuten muitakin solmuja) solmittaessa täytyy ottaa huomioon solmijan näkökulma ja kumpikätisesti solmua ryhdytään tekemään.

Tässä allekirjoittaneen paalusolmu.


Tee pieni yläpuolinen polvi kiintopäähän (vasen käsi).Pujota irtopää alapuolelta läpi (oikea käsi). Lopullisen silmukan koko määräytyy sillä, kuinka paljon irtopäätä vedetään läpi, eli tässä tapauksessa sillä määritellään silmukan löysyys puun ympärillä.

Vie irtopää kiintopään alta (takaa) toiselle puolelle ja siitä ylös ja takaisin tuloreittiään kohti.

Kiristä silmukka vetämällä kiintopäästä ja vastakkaiselta puolelta vierekkäin olevasta irtopäästä. Jos solmu hajoaa, se on solmittu väärin.

Myrskysäällä tarvitaan kenties kerrattu paalusolmu tai varmistettu paalusolmu (kts. teksti) :)

Kerrattu paalusolmu on kestävämpi version tavallisesta paalusolmusta. Se on muutoin samanlainen, mutta ensimmäisessä vaiheessa tehdään kaksi polvea limittäin (tässä päällekäin). Loppu solmitaan kuten tavallinen paalusolmu. Varmista, että irtopäästä jää tarpeeksi pitkä "häntä", kun solmu on valmis.Varmistettu paalusolmu on varma versio paalusolmusta ja se on näin ollen kiipeilijöidenkin suosiossa. Paalusolmu varmistetaan lisäämällä irtopäällä päätesolmu (ns. umpisolmu) silmukkaan. Päätesolmua ei tehdä heti paalusolmun juuren viereen, vaan vähän kauemmaksi (noin kolme-neljä kertaa päätesolmun koon mitta).
Lähteet: Olliffe; Parhaat solmut, Budworth; Kaiken maailman solmut, Pawson; SOLMUT Suuri solmukirja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti