On taas aika askarrella virpomavitsoja. Vaikka tänä vuonna virpomishaasteita aiheuttaakin jo vanha tuttumme koronavirus, niin virpomavitsoja on kiva tehdä vaikka omaksi iloksi ja laittaa kotia koristamaan. Solmukas mietiskeli, mihin saisi kulumaan muista makrameetöistä ylijääneitä langanpätkiä, ja päätti kokeilla makrameeta virpomistarkoituksiin. Langanpätkillehän oiva käyttökohde ovat makrameesulat, ja sulat ja höyhenet kuuluvat virpomiseen. Tällainen siitä tuli, pinkistä langasta ja haarattomaan luonnonoksaan tehtynä:
Lisää pääsiäisfiilistä toisivat luonnollisesti pajunkissat, keltainen väri ja muut perinteiset virpomisvitsojen koristelut. Tässä on tilaa luovuudelle!
Makrameesulkaohjeita löytyy verkosta pilvin pimein, mutta tässä oma versioni. Käytin jämäköittämisessä ohutta rautalankaa, joka solmitaan ensimmäisenä oksaan ennen lankoja. Solmun rakenne on sama kuin makrameen kaksoistasosolmun, mutta lyhyisiin lankoihin on hankala solmia tätä solmua "taso" kerrallaan, koska solmimislangat eivät ole kiinni oksassa. Tässä tilanteessa kannattaakin siis käyttää lenkkitekniikkaa, jolloin solmu muistuttaa myös merimiessolmua.
Esimerkkivitsa on tehty 20-25 cm pitkistä Lankavan Minimopin pätkistä. Yhteen sulkaan on käytetty koosta riippuen 16-20 lankaa. Lisäksi "ruotoon" on laitettu ohutta rautalankaa, pituudeltaan noin 20 cm puoliksi taitettuna.
Tee näin:
1.Valitse langoista pisin pätkä tukilangaksi keskelle. Kiinnitä se keppiin leivonpäällä rautalangan päälle. Rautalankojen päitä kannattaa kiertää keskenään yhteen.
2. Taita langanpäät kahtia lenkiksi ja muodosta kaksoistasosolmu pujottamalla lenkit lomittain keskenään alta ja päältä. Pujota toisella puolella langanpäät lenkistä sisään.
3. Tee seuraava pari vastakkaiseen suuntaan, eli jos laitoit ensimmäisellä kerralla ensimmäisen lenkin tukilankojen päälle, laita lenkki tällä kertaa tukilankojen alle. Ohjesääntö kuuluukin; jos lenkki laitetaan päälle, toinen lenkki pujotetaan päältä, ja jos alkulenkki laitetaan alle, toinen lenkki pujotetaan alta silmukasta läpi.
Vuorottele solmujen suuntaa.
4. Lopuksi leikkaa rautalankojen päät lyhyiksi ja pujota tukilankojen sekaan. Leikkaa langanpäät ensin vähän lyhyemmiksi ja kampaa auki hapsumaiseksi. Leikkaa sitten lopulliseen muotoon ja käsittele hiuslakalla. Sulkien tyvet voi myös tarvittaessa liimata kiinni oksaan ja sulat voi kokonaisuudessaan käsitellä vesi-liima-seoksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti