keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Merimiehen matto joulukoristeeksi

Merimiehen matto on maailmanlaajuisesti tunnettu ja vanhat perinteet omaava soikea punos, jota kutsutaan myös merimiesmatoksi tai avomerimatoksi. Maton historia ulottuu kauas jo monen sadan vuoden päähän merenkulkuun, jolloin merimiehet punoivat mattoja laivoilla. Laivoilla tarvittiin paljon muitakin solmuja ja merimiehet olivatkin aikanaan solmuntekemisen ja punonnan mestareita ja levittivät tietoaan ympäri maailmaa seilatessaan satamissa.

Merimiehen matto kuuluu ns. korinpohjasolmuihin, joissa on selkeärytminen ja linjoissa samansuuntainen "yli-ali-yli -rakenne". Monet näistä solmuista ovat suorakulmaisen tai suorakaiteen muotoisia. Merimiehen matossa on kolme mutkaa molemmilla sivuilla ja yksi mutka kummassakin päässä.

Merimiehen matto on koristeellinen solmu, jota voidaan paksusta köydestä tehtynä käyttää mattona, mutta ohuemmasta materiaalista valmistettuna monella muullakin tavalla.

la101409_0705_11.jpg
Kylpuhuoneen matto. Martha Stewartin ohjeessa on käytetty 50 m 1,3 cm paksuista narua.
                                     


 OCEAN PLAIT BRACELET
Rannekoru www.etsy.com/knottickleyourfancy


        
Silver Ocean Plait Necklace
Hopeakoru, RobynFerrariDesign
                                         


DIY sandaalit, Mani Bit/pinterest
            


Black Nautical Knot Ocean Plait, Celtic Knot Hair Barrette Clip
Hiuskoru, www.etsy.com/StalkingTheWildSnark
                             


                             

 Ja näin se tehdään! Aloitus päätesolmulla, josta venytetään kaksi silmukkaa. Silmukat kierretään myötäpäivään ja asetetaan ristikkäin niin, että oikeanpuoleinen tulee päälle. Pidä kaikki aukot avoimina, koska niistä pujotetaan köydenpäät läpi. Solmun kulkua seurataan molemmilla irtopäillä niin monta kertaa, että aukot täyttyvät tai haluttu lopputulos saavutetaan. Kuvassa on käytetty molempia päitä yhden kerran, jolloin punoksesta tulee kolminkertainen.


The International Guild Of Knot Tyers / Surrey
Katko ja sulje köyden/narun päät ja ompele ne maton nurjalle puolelle. Mikäli matto ei ole kovin pieni ja köysi hyvin jäykkää, vierekkäiset säikeet kannattaa ommella yhteen. Alla olevassa kuvassa narun päättymiskohdat on merkattu punaisella. Jos haluat tehdä matosta tukevamman, ompele vahvikeompeleet jokaisen kulman poikki maton nurjalta puolelta (vihreä).
Solmukas valmisti merimiesmatosta kuusenkoristeen käyttämällä valkoista vahattua puuvillanauhaa ( 2 mm ), kovettamalla valmiin maton Erikeeper-liima-seoksella ja maalaamalla sen lopuksi kullanvärisellä akryylimaalilla. Käpymäinen lopputulos syntyy, kun punosta ei kiristetä aivan tiukalle.

Lähteet: Clifford Ashley, The Ashley Book Of Knots; Olliffe, Parhaat Solmut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti